Galeri AsasInsan

Galeri AsasInsan
Terima kasih kerana melawati laman blog KlinikMotivasi AsasInsan. Klik pada ikon di atas untuk melihat koleksi foto-foto program yang telah kami kendalikan. Lawatan anda amat kami hargai dan semoga anda mendapat manfaat.

Tuesday, July 26, 2011

TERAPI SALAM™: Siri Motivasi Diri Dalam Kerja

Mencetus suasana produktif tanpa stress melalui interaksi insani.

PENGENALAN
Stress yang tidak terkawal boleh menjejaskan prestasi kerja seseorang pekerja. Ia boleh berpunca dari pelbagai sebab seperti beban kerja, hubungan di tempat kerja, masalah keluarga, kewangan mahupun dari dalam diri individu itu sendiri seperti kesihatan, status dan penampilan diri. Stress yang melampau seringkali menjadi punca tingkahlaku luar jangka individu seperti yang sering diberitakan.

Isu stress di tempat kerja bukan isu peribadi kakitangan semata-mata tetapi adalah perkara yang sepatutnya menjadi perhatian majikan. Oleh itu, bagi memastikan kesihatan mental dan emosi kakitangan sentiasa berada pada tahap stabil dan terbaik yang sekaligus akan menyumbang ke arah peningkatan produktiviti, program intervensi stress perlu kerap diadakan dalam organisasi.

Melalui bengkel motivasi interaktif ini, para peserta berpeluang untuk merehatkan fikiran, jiwa dan perasaan yang mungkin berkecamuk rentetan beban kerja dan kehidupan harian yang dihadapi. Pendekatan bukan-ceramah dan santai oleh motivator membolehkan para peserta terlibat secara aktif dan bukan sekadar mendengar secara pasif. Pergerakan-pergerakan fizikal melalui beberapa aktiviti relaksasi yang ditunjukkan oleh motivator akan bertindak sebagai regangan yang pastinya boleh membantu mengurangkan stress.

Yang lebih penting, melalui bengkel ini para peserta akan disedarkan tentang betapa pentingnya membina hubungan yang baik sesama kakitangan, ahli keluarga dan masyarakat melalui interaksi keinsanan yang sihat kerana kesihatan mental dan emosi amat berkait rapat dengan kualiti dan cara seseorang individu berinteraksi dengan orang lain.

OBJEKTIF
1.   Memperbetulkan persepsi tentang peranan diri dalam organisasi, keluarga dan masyarakat.
2.   Merawat dan mengurangkan stress akibat kerja.
3.   Mencetus suasana yang menggalakkan interaksi sosial yang sihat di tempat kerja.
4.   Meningkatkan estim diri dan semangat untuk mencapai tahap yang lebih baik dalam kehidupan.

APA YANG BAKAL DIDEDAHKAN?
 1.    Fikir Besar; Kesannya Dalam Kerja Dan Kehidupan
Banyak masalah yang terjadi berpunca dari cara anda berfikir. Berfikir singkat menyebabkan anda sering berputus harap atau tersalah tanggap. Mulakan setiap hari dengan titik fikir yang betul tentang diri anda. Memetik kata-kata Henry Ford “samada anda fikir anda boleh atau tidak melakukan sesuatu, anda betul.”

2.    Terapi Relaksasi; Hadapi Stress Dengan Bijaksana
Jangan sekat stress daripada keluar. Biar ia keluar sepenuhnya. Namun, ramai tersilap apabila hanya mengeluarkan separuh atau sedikit sahaja stress lantaran tidak tahu tentang cara berkesan mengeluarkannya. Cari jalan keluar yang paling sesuai untuk stress anda. Anda pasti bahagia.

3.  Terapi Salam; Kuasa Interaksi Insani Dalam Membina Hubungan Hebat Dengan Orang Lain
Hargai orang lain sebagaimana anda mahu dihargai. Iktiraflah orang lain dahulu sebelum anda boleh diiktiraf. Kita sering bertanya apa yang kita dapat berbanding apa yang kita beri. Dalam membina hubungan ia adalah tentang apa yang kita beri.

KUMPULAN FOKUS
Semua peringkat kakitangan.

LOGISTIK PENGANJURAN
Tempoh: 4 jam (1/2 hari)
Jumlah Peserta: 30-100 orang
Tempat: Bilik seminar di pejabat organisasi penganjur

Sila hubungi pejabat kami di talian 03-8922 2934 untuk maklumat lanjut dan sebutharga.No comments:

Post a Comment